hurm.... lately aku rajin sgt nak memasak berbagai-bagai resepi.. selalunyer rumah Kak Hana & rumah Cik Mat Gebu la yg menjadi rujukan aku.. Mcm2 resepi yang aku dah praktikkan mcm pizza Mat gebu, lasagne kak hana.. semua aku try test..
antara jadi x jd tuh lain kira la kan.. hahaha.. so far yg x menjadinyer ialah Roti Pizza aku.. bile lepas masak sedap ler, lembut lg.. tp bile dah sejuk.. nauzubillah.. keras ketung org sini khabo.. hahaha..
bile masak ni kadang2 x semuanyer menjadi kan...
alhamdulillah aku ada la jugak pengetahuan dlm masak memasak ni.. maklumla, time sekolah duk umh kan.. so aku ler yg selalu mak suruh masak.. kira boleh la nak bg laki aku mkn.. hehehe
tmbh2 plak aku kan kawin awal.. mula2 risau gak sbb selera aku n hanan completely jauh berbeza.. dia kuat gler mkn pedas.. aku plak lngsg x leh mkn pedas.. lepas kawin, kitorang duk umah mak aku dulu.. bile dah duk umah sendiri, aku dah pun mengandung.. so mmg jarang gler la berasap dapur kat umah aku tuh.. klu masak pun sardin jer.. kihkih..
tp bile dah lama2.. bosan gak kan mkn kat luar ni.. baru la aku start masak.. aku pernah masak ayam butter kononnyer.. tp hampeh x jd.. ada hati bg jiran sebelah.. pakat kena kutuk jer.. kahkah.. x kesah pun... aku pernah buang semua bihun yang aku goreng sbb masak x jd..
mcm2 ler.. tp seriusly aku mmg expert masak lemak cili api n sambal tumis pati santan.. especially sambal tumis pati santan udang + petai.. Pergh.......... mmg menjilat pinggan ler kami laki bini... hahaha
tp masakan kegemaran Hubby aku sendiri aku reti lg nak masak.. iaitu Masak Asam Pedas Tumis Ikan Pari.. aduhai, pernah sekali jer aku try.. tu pun masam gler.. kahkah..
lagi satu kari.. aduhai!!!!! apesal la susah sgt.. bile mak suh buat jd plak.. bile wat kat umah sendiri.. subhanallah... teruk giller rasenyer..
lg satu hanan ni x complex orang nyer.. dia lebih suke klu aku masak satu lauk jer.. By the way.. klu aku masak.. susah sekali nak ada sayur sbb ai x mkn sayur ler.. sayur yg ada pun hanye la CARROT.. so each time aku masak.. aku akan masukkan carrot.. x kira ler sup ayam, daging ker.. masak2 tumis oyster ker.. semua aku taruk carrot.. hehehe..
klu jupe plak belimbing besi tuh.. for sure aku akan cari udang utk wat masak lemak cili api.. sedap!!!.. hehehe
macam tu gak wat kek.. ada yg jd n ada yg x jd... aku pernah wat cake bantat.. or lembik terus.. lastly masuk tong sampah.. cume yg pastinyer seronok kan...
Macam hari ni, memula rase nak suh Hanan belikan Nasi Goreng pataya jer.. yg aku x reti2 nak wat.. tp pk2, klu aku beli... biler plak ayam dlm peti tu nak hbs.. last2 aku wat lauk bodo jer.. ayam masak oyster cmpur carrot n potato.. letak kicap cket.. licin semacam gak.. masak simple sbb beria nak wat pai pisang.. gatal btul...
yg pasti pai pisang tu sedap gak ler.. kihkih...
Happy birthday, dear me!
3 years ago
0 membebel:
Post a Comment